blog_joga

Zbog čega odabrati (vježbati) jogu?

10 prednosti joge

Joga je duhovni, fizički i mentalni proces koji povezuje um, tijelo i dušu.

Joga će vas istovremeno izazvati, oduševiti i poniziti, jačajući um i tijelo.

Prije godinu dana okrenula sam se jogi u potrazi za novim izazovima, ali prednosti koje sam dobila su daleko veće od očekivanog i to su razlozi koji me tjeraju da se vratim na svoju prostirku. 😊
Najjednostavnije rečeno, zbog joge se osjećam zdravo, dobro i mirno i to je ono što me je osvojilo.

Sastavila sam 10 prednosti zašto bi odabrali i vježbali jogu ;

Poboljšava mentalno zdravlje I općenito zdravlje tijela
Zbog ubrzanog života koji sam vodila, nemir i stres stalno su me pratili. Fakultet, posao, svakodnevne brige i razmišljanja dovele su moje tijelo u disbalans. Joga mi pomaže da svaki put upoznam još malo svoje tijelo. Borila sam se dugo sa anksioznim fazama, joga ( i meditacija) dale su mi smirenost i bolje funkcioniranje.

Poboljšava kvalitetu sna
Velika sam spavalica i ako se ne naspavam znam biti namrgođena. 😊 Imala sam tendenciju spavati čak i predugo što opet za tijelo nije dobro. Često sam imala i problema sa nesanicom. Joga mi pomaže da spavam kao beba i da se osjećam odmornom !

Podiže energiju u tijelu
Svaki put nakon vježbanja, osjećam se jako dobro. Puna sam energije, nasmijana sam, opuštena i u tijelu je dobar osjećaj jer sam napravila nešto korisno za njega. Volim vježbati ujutro jer me pripremi za dan.

Gradi snagu
Joga nije nimalo jednostavna niti laka. Jednako ako ne i više od dizanja utega, može izgraditi mišiće i ojačati tijelo. Svaka poza/asana odgovora jednoj ili više skupini mišića. Otkrit ćete sami ! 😊

Povećava fleksibilnost
Najdraži dio vježbanja mi je upravo istezanje. Moje tijelo je prilično fleksibilno i zahvalna sam mu na tome no prije joge uvidjela sam kako mi je počelo biti sve teže u tijelu. Joga rješava ukočenosti u tijelu, krivu kralježnicu, krivo držanje itd.

Snižava krvni tlak
Klinički je dokazano da pomaže pacijentima koji imaju visoki krvni tlak. I sama imam sa tlakom pomalo problema i primjetila sam kako su mi se slabine zbog tlaka stabilizirale.

Poboljšava prehranu
Nakon vježbanja, frižider mi je najbolji prijatelj. To ne znači da ćete se uprasiti, to znači da će vam hrana postati puno ukusnija. Oni koji ne vjeruju, moraju probati!

Poboljšava imunitet
Istina je da bavljenje jogom zapravo može pomoći tijelu u borbi protiv bolesti. Poznato je da joga smanjuje upalu u tijelu poboljšanjem cirkulacije, a sve to podržava i poboljšava imunološki sustav. Također, poznato je da joga snižava razinu hormona stresa u tijelu.

Zdravlje zglobova
Sva postignuća redovitih vježbi istezanja i jačanja snage poboljšavat će zdravlje zglobova. Ustvari, nedavna znanstvena istraživanja ljudi s različitim vrstama artritisa pokazuju da redovita praksa joge može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima, poboljšanju fleksibilnosti i funkcioniranja zglobova uz smanjenje stresa.

Izgrađuje samopouzdanje
Otvaranjem u joga pozama I otvaranje samoj jogi, znači i otvaranje svijetu. Što smo bliži sebi tokom vježbanja, to smo slobodniji i u životu. Svakim danom prakse, jačamo kako tijelo tako i um. Rezultat toga je i veća sigurnost u sebe. 😉

2 thoughts on “Zbog čega odabrati (vježbati) jogu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *